Η περίπτωση της  Ασπασίας Μπόγρη  και του  «Μάικ» του  σκύλου βοηθού της  «πολλαπλών υπηρεσιών»

Η Ασπασία είναι μοναχοπαίδι και ήταν ένα απόλυτα υγιές παιδί μέχρι το τραγικό γεγονός που άλλαξε την ζωή της.  Ο πατέρας της  πυροβόλησε το ίδιο του το παιδί δύο φορές στο κεφάλι αφήνοντας το με 99% αναπηρία.  Ο ίδιος αυτοκτόνησε αμέσως μετά αφήνοντας ένα σημείωμα  εξηγώντας πως το έκανε για λόγους εκδίκησης.  Από εκείνη τη μέρα το παιδί  έμεινε στο νοσοκομείο και στην εντατική για 6 μήνες και έκανε πολλά χειρουργεία χωρίς να καταφέρουν οι γιατροί να βγάλουν τις σφαίρες.

 Σήμερα και εδώ και  2 ,5   χρόνια ζει στο κέντρο αποκατάστασης και αποθεραπείας Animus στην Λάρισα. Η Ασπασία έχει κάνει αρκετά βήματα,  τρώει από το στόμα και όχι  από  ορό  και αναπνέει χωρίς μηχανική υποστήριξη και  καθημερινά κάνει 5 ώρες θεραπείες για να κρατιέται σε κίνηση το σώμα της. Υποφέρει από κρίσεις πανικού και μετατραυματικού στρες, το ζάχαρο της έχει παρουσιάσει μεταπτώσεις ανά διαστήματα και έχει κρίσεις που θεωρούν οι γιατροί πως είναι επιληψίας.  Επίσης πολλές φορές έχει προβλήματα αναπνευστικά .

Για όλους αυτούς τους λόγους , η μητέρα της, αντί να πέσει  ψυχολογικά έψαξε να βρει δύναμη και κίνητρο για το παιδί  της και την ίδια   να συνεχίσουν να ελπίζουν. Ψάχνοντας στο ίντερνετ και προσπαθώντας να μάθει για τους σκύλους βοηθούς, ξαφνικά μια μέρα ενημερώθηκε  για την εκπαιδεύτρια σκύλων βοηθών, την   Έλενα Παλάγκα  η οποία ήρθε από Αμερική και από τον οργανισμό  4 Paws for ability που την εκπαίδευσε και  ήταν η μοναδική που θα μπορούσε να  βοηθήσει με  έναν σκύλο βοηθό. Το σκεπτικό ότι το παιδί χρειάζεται μια παρέα και ένα κίνητρο για να αρχίσει να επικοινωνεί παραπάνω, ψυχολογική υποστήριξη, το γεγονός ότι πρέπει κάποια στιγμή να φύγει από το ίδρυμα και πρέπει να νιώσει ασφάλεια και  πιο ανεξάρτητη ,  έκανε την μητέρα  να ψάχνει τρόπους και  καινοτόμες ιδέες , όπως οι  σκύλοι βοηθοί.

Η Έλενα ήρθε στη ζωή της Ασπασίας και της μητέρας της  και την έχει αλλάξει ήδη ειδικά  με  τον ερχομό του  σκύλου βοηθού  του Μάικ.  Η Ασπασία κατάφερε να επικοινωνήσει πολύ  καλά με την Έλενα, και με την βοήθεια και τον συντονισμό όλων  βρέθηκαν  χορηγοί  για τον Μάικ , του οποίου η εκπαίδευση έχει  ήδη ξεκινήσει.  Τα θαύματα ήδη ξεκίνησαν με το  παιδί , ως εκ θαύματος , το οποίο έχει ήδη  κουνήσει δύο φορές το χέρι του, ένα παιδί που δεν κινεί άκρα,  για να χαϊδέψει το Μάικ. Φυσικά η μητέρα έκλαιγε από χαρά και δήλωσε  πόσο τυχερή είναι που μπόρεσε να μπει  στην διαδικασία να αποκτήσει η Ασπασία ένα σκύλο βοηθό.  Η μητέρα δήλωσε ότι μπορεί  πολλοί  να θεωρούν μη αναγκαία την απόφαση της   να πάρει ένα σκύλο βοηθό για την Ασπασία,  αλλά η  ίδια  δηλώνει ότι είδε  ήδη  το θαύμα να συμβαίνει μπροστά στα μάτια μου και ο Μάικ έφερε και πάλι την ελπίδα και το  χαμόγελο στην ίδια και στο παιδί της. 

Σίγουρα τα καλύτερα έπονται όταν ολοκληρωθεί η εκπαίδευση του Μάικ  για την Ασπασία και η βοήθειά του θα είναι  ανεκτίμητη με τις ολοκληρωμένες υπηρεσίες που θα προσφέρει  στο κορίτσι αυτό. 

Έλενα Παλάγκα, Εκπαίδευση σκύλων βοηθών / Elena Palaga, Nina Service Dogs