Η Πρόεδρος της Lara Guide Dogs συναντά τον πρώτο σκύλο βοηθό στην Ελλάδα

Η Ιωάννα Μαρία Γκέρτσου, Πρόεδρος της Λάρα, της πρώτης σχολής σκύλων οδηγών στην Ελλάδα, συναντά το Γιώργο Μάνη και την οικογένειά του μαζί με τον σκύλο βοηθό του, τον Μάικ, που εκπαιδεύτηκε από την σχολή Νίνα Σκύλοι Βοηθοί και αποτελεί τον πρώτο σκύλο βοηθό στην χώρα μας. Η πρόεδρος μιλάει για τον Γιωργάκη και αναφέρεται με τιμητικά λόγια στην ιδρύτρια της Nina Service Dogs, Έλενα Παλάγκα και στο έργο της: Ο Γιώργος Μάνης είναι 7 ετών.

Πριν από 2 χρόνια, έπειτα από αφαίρεση όγκου εγκεφάλου, απέκτησε κινητική αναπηρία σε άνω και κάτω άκρα. Όμως, ο Γιωργος και η οικογένειά του δεν πτοήθηκαν. Είδαν τα πράγματα αλλιώς κι επέλεξαν να φέρουν στη ζωή τους, τον Μάικ: ένα Λαμπραντόρ σκύλο - βοηθό πολλαπλών υπηρεσιών που τον βοηθά πλέον να στέκεται, να περπατά, να γυμνάζεται και κυρίως τον στηρίζει ψυχολογικά: είναι πάντα πρόθυμος να ακούσει τον Γιώργο, όταν «του λέει τον πόνο του», όπως μου είπε χαρακτηριστικά, η Μαμά του. Μετά τη Μέη, τον σκύλο-οδηγό τυφλών της σχολής «Λάρα» που «προσελήφθη» μαζί μου στο «Αγία Σοφία», χθες ο Μάικ έγινε ο δεύτερος σκύλος - βοηθός που επισκέφτηκε το νοσοκομείο μας.
Και φυσικά δε γινόταν να μην του πω ένα «γειά»! Ο Γιώργος, 7 ετών και η οικογένεια του από την Καλαμπόκα, διεκδικούν το δικαίωμα στην πρόσβαση παντού, μαζί με τον Μάικ διότι τους «άλλαξε τη ζωή» όπως λένε και ξαναλένε. Η εκπαίδευση και παροχή σκύλων - οδηγών/βοηθών θα αποτελέσει θεσμό, όταν οι ίδιοι οι ΑμεΑ, οι ασθενείς κλπ επιλέξουμε να αλλάξουμε πρώτα τη δίκη μας ποιότητα ζωής μαζί με άριστα εκπαιδευμένους σκύλους, - κι όχι χωρίς προσωπική δουλειά.
Κάθε αναπροσαρμογή απαιτεί σκληρή δουλειά. Ο Μάικ, εκπαιδεύτηκε για τον Γιώργο από την καλή μου φίλη, συνάδελφο, συναγωνίστρια Έλενα Παλάγκα, ιδρύτρια του οργανισμού «Νίνα Σκύλοι - Βοηθοί». Τα «θαύματα» δε γίνονται από μόνα τους, η υποστήριξη όλων για να μπορέσουν οι σκύλοι - οδηγοί / βοηθοί να αποτελούν μια συνήθη εικόνα, ακόμα και μέσα στα νοσοκομεία, είναι ζωτικής σημασίας!